Něco o MLP

14.01.2014 12:15

Něco o My Little Pony :)

MLP: FiM je seriál vytvořený pro kabelovou dětskou televizi Hub, stavící na základě jedné z nejúspěšnějších značek firmy Hasbro – My Little Pony. Cílovou diváckou skupinou jsou tedy dívky ve věku 5 až 10 let. Jenomže tvorba MLP: FiM byla svěřena do rukou Lauren Faust, která je známá například prací na seriálu The Powerpuff Girls. Hasbro jí dalo relativně velké pravomoci, takže si design i osobnosti postav mohla přizpůsobit svým požadavkům. Vznikl tak seriál, který je něčím víc, než jen reklamou na hračky. Kromě toho, že nese morální ponaučení, je také vtipný a plný narážek, které dokáže ocenit každý (Star Wars, Star Trek, Big Lebowski…). FiM si proto rychle získal velkou fanouškovskou základnu složenou z nečekaných diváků – většinou mužů ve věku 15 až 35 let. Tito fandové se nazývají Bronies a jsou zodpovědní za vytváření velkého množství fanfikcí, fanartů, hudebních videí, meme a parodií všeho druhu. Z FiM se tak stal nefalšovaný internetový fenomén, jeden z nejrychleji se šířících.

Děj se odehrává v pohádkové říši Equestria, kde vedle sebe žijí tři skupiny poníků – Zemní poníci (obyčejní), Pegasové a Jednorožci. Těm všem vládne Princezna Celestia, prastará a moudrá vládkyně, a její sestra Princezna Luna. V zemi žijí ale i další inteligentní tvorové, např. zebry, griffoni, barbarští psi, a také nebezpečné nestvůry, jako mantikory, draci nebo hydry. Celá říše nese spousty narážek na skutečný svět, např. jména míst jsou zkomoleninou těch reálných (Manehattan, Phillydelfia). Hlavní děj je však situován do malého města Ponyville, kde žijí hlavní hrdinky.

Zápletky se obvykle točí okolo nějakých slavností nebo soutěží, ale dochází i k bojům s nestvůrami či epickými padouchy. Víceméně ústřední postavou je Twilight Sparkle, Celestiina učednice, která byla do Ponyville vyslána, aby zkoumala přátelství. Zde se rychle seznámila se zbylými pěti hlavními postavami (Rarity, Rainbow Dash, Pinkie Pie, Applejack a Fluttershy) pro které je jakousi vůdkyní. Na konci každého dílu pošle hlášení Celestii, ve které ji popisuje, co všechno se o přátelství naučila (což slouží jako ono zmiňované morální ponaučení).

 

zdroj: https://www.postavy.cz/svet/my-little-pony-friendship-is-magic/